Söker du däck och fälg? Vi har de vanligaste däckstorlekarna hemma, övriga däck har vi 24 timmars leveranstid på. Kontakta oss idag så hjälper vi dig att hitta rätt för just din bil!

Däckbyte

fr. 290kr

Balansering

fr. +390kr

Däckmontering

fr. 1190kr

Hjulinställning

fr. 1390kr

Däckhotell

fr. 1190kr

Vi tvättar med kallavfettning samt schampo vid varje byte.

Allt du behöver veta om däck!

Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars, om det är vinterväglag.

Dubbdäck är tillåtet 1 oktober – 15 april om det är eller befaras bli vinterväglag.

Vinterdäcken är olagliga att köra med på vintern när de slits under 3 mm, vi rekommenderar minst 5 mm! 

Hur avläser jag märkningen för däckets dimension?

Låt oss ta ett exempel och förklara märkningen: 225/40 R18

  • 225 anger däckets bredd i millimeter
  • 40 står för däcksidans höjd i procent av däckbredden
  • R betyder att det är ett radialdäck
  • 18 anger fälgens diameter angivet i tum

 

Får jag använda olika typer av däck på bilen?

Nej, alla däck ska vara av samma typ. Exempelvis diagonaldäck, radialdäck, sommardäck eller vinterdäck.

 

Hur vet jag vilka däckdimensioner som passar på bilen?

Vad bilen ursprungligen utrustats med framgår av registreringsbeviset. Om du är osäker, kontakta oss.

 

Hur vet jag hur gammalt ett däck är?

På alla däck finns en så kallas DOT-kod. Koden finns som en märkning på däckets sida. Sedan 2000 består koden av fyra siffror. De två första siffrorna visar däckets tillverkningsvecka och de två sista tillverkningsåret.

Exempel: DOT-koden 0320 betyder alltså att däcket är tillverkat vecka 3 och år 2020.

Allrounddäck

Visst hade det varit smidigt att köra på samma däck året runt och byta dem först när de blivit nedslitna?

Allrounddäck eller året-runt-däck benämns normalt däck som ska fungera året runt. I praktiken finns det inga bra funktionella allrounddäck för vårt nordiska klimat.

Dubbfria däck inte säkra på sommarväglag

Friktionsdäck eller dubbfria däck som har tillräckliga egenskaper för att bli godkända som vinterdäck är inte säkra på sommarväglag. De har ett annat mönster och fungerar dåligt mot vattenplaning. De får också längre bromssträcka på både vått och torrt underlag jämför med traditionella sommardäck. Däcken har dessutom en mjukare gummiblandning vilket gör att de slits mycket fortare i sommarvärmen. För din säkerhet rekommenderar vi att du använder godkända vinterdäck när det råder vinterväglag och byter till sommardäck enligt lagkraven.

Vad är friktionsdäck eller dubbfria vinterdäck?

Vinterdäck utan dubb, även kallade friktionsdäck, har en annorlunda typ av mönster och gummi med högre friktion som gör att däcken fungerar vid vinterväglag.

Om du kör på blank is är det alltid bättre att använda dubbade vinterdäck – men om du mest kör på blöta och snöiga underlag och torr asfalt är dubbfria däck ett bra alternativ för perioden på året när det är lag på att använda vinterdäck.
Tänk också på att det viktigaste är att i vinterväglag köra lugnt och med god framförhållning – oavsett vilka däck du har på din bil.

Det är viktigt att känna till skillnaderna mellan friktionsdäck och vanliga vinterdäck med dubbar. Några skillnader är:

– Friktionsdäck är betydligt sämre vid användning på is eller packad snö.
– Friktionsdäck har lägre ljudnivå och rullmotstånd när du kör på asfalt.
– Friktionsdäck generererar mindre slitagepartiklar och därmed mindre dålig luft när du kör i stadsmiljö. De ger mer slitage än sommardäck men mindre än dubbade vinterdäck. 
– I vissa städer är det förbjudet att köra i stadskärnan med dubbdäck – då måste du ha friktionsdäck om du vill köra i dessa delar. 
– Dubbdäck slits mer om du regelbundet kör på alsfalt och kan greppet kan försämras. 
– Om man har en äldre bil utan anti-sladdsystem bör man inte användda dubbfria vinterdäck.

Dubbfria vinterdäck kan monteras tidigt på hösten – eftersom de funkar även när det inte är vinterväglag. 

Om du ska köpa friktionsdäck bör du tänka på att de finns för nordiska eller mellaneuropeiska förhållanden med olika egenskaper. Du bör inte köpa däck för europeiska förhållanden om du mest kör bil i nordiska förhållanden.
Vi på Diameco hjälper dig att hitta rätt däck som fungerar bra för dina behov oavsett om du väljer ett med eller utan dubb.

Sommardäck går inte att använda vintertid pga annorlunda gummiblandning. Dubbfria vinterdäck fungerar dåligt på sommaren och bör därför inte användas sommartid.

Både dubbfria däck och dubbdäck har utvecklats mycket under de senaste åren – så att köpa ett nyutvecklat däck kan löna sig. Dubbdäcken sliter mindre på vägarna med nyutvecklade dubb och dubbfria vinterdäck har bättre grepp än för några år sedan.

Hjulinställningen påverkar däckens livslängd

Har du kört på en trottoarkant, eller råkat köra ner i en stor grop som du inte upptäckte? Slits dina däck ojämnt eller onormalt fort? Känns bilen orolig och drar styrningen åt något håll när du kör över ojämnheter? Då kan du ha anledning att se över hjulinställningen på din bil eftersom felaktig hjulinställning också leder till onödiga däckkostnader och ökad bränsleförbrukning.

Så justeras hjulinställningen

Vid en hjulinställning kontrolleras vinklarna på bilens alla fyra hjul med avancerad mätutrustning, så att de överrensstämmer med fordonstillverkarens uppgifter. De olika vinklarna beskrivs som Toe, Camber, Caster osv som alla har betydelse för hur bilen beter sig i färd rakt fram, i svängar, vid inbromsning och över ojämnheter etc.

På vissa bilar kan justering endast utföras på framvagnen, därför används ibland begreppet framvagnsinställning. Om bakhjulen står fel på en sådan bil krävs ofta byte av exempelvis en bussning i bakvagnen. Men normalt kan man återställa rätt vinklar med hjälp av de justeringsmöjligheter som finns i hjulupphängningen fram respektive bak.

Rätt hjulinställning gör ditt fordon säkrare

Hjulinställningen behöver även kontrolleras efter byte av exempelvis styrleder, spindelleder, bussningar och stötdämpningar på ditt fordon. Med korrekt hjulinställning får du ett säkrare fordon. Vi på Diameco hjälper dig gärna att kontrollera och justera hjulinställningen. På vår verkstad har vi avancerad datorutrustning för att mäta och justera hjulinställningen.

Obalanserade däck kan leda till att de slits ojämnt och ger sämre grepp

Känns vibrationer och en obalans i bilen kan en balansering vara en god investering. Alla hjul till personbilar balanseras. Men efter en tid kan balanseringen behöva göras om, det kan bero på slitage eller så har bara någon balanseringsvikt lossnat.

 

Så balanseras dina hjul

Vid balansering tas gamla balanseringsvikter och smuts bort innan hjulet sätts upp i en maskin. Balanseringsmaskinen upptäcker både statisk obalans, som ger upphov till att hjulet hoppar och dynamisk obalans som skapar vibrationer i sidled. Med maskinens hjälp placeras vikter på hjulet som neutraliserar obalansen. Ibland krävs att däcket lossas och roteras på fälgen för att nå ett bra resultat. Nya balanseringsvikter till personbilar är alltid fria från bly. Istället används normalt zink eller stål.

 

Obalans kan också ha sin källa i andra delar som man inte löser enbart med att balansera om hjulet. Däcket kan ha slitits fläckvis på grund av exempelvis uttjänta stötdämpare. Eller andra fel på hjulupphängningen eller drivlinan, till exempel en trasig drivaxeldamask eller en skadad fälg. Då bör det felet rättas till innan hjulen balanseras på nytt.

Billiga däck är inte alltid billigast – i slutändan

När du köper däck hos oss presenterar vi det färdiga priset. Inga överraskande avgifter tillkommer. Tryggt och säkert. Låg dig inte luras av höga rabattsatser och frikostiga erbjudanden. När du jämför priser, glöm inte att titta på slutpriset. Vilka avgifter tillkommer? Många som menar att de säljer billiga däck visar inte det slutliga priset. Det tillkommer en rad tilläggsavgifter, exempelvis avgift för att skifta däcken, fälgtillägg, återvinningsavgift och fraktkostnad.

 

Livslängd på billiga vinterdäck

Klyschan “du får det du betalar för” gäller även för däck. Ett premiumdäck har oftast längre livslängd än ett billigt däck. Så ställ dig frågan: hur länge du tänker köra på de däck du köper? Ett däck som verkar billigt kan bli dyrt i längden om det slits ned snabbare än andra. Dessutom har billiga däck sällan samma prestanda som dyrare, om man jämför egenskaper som bromssträcka, vattenplaningsegenskaper och ljudnivåer.

11-2-wheel-rim-png-picture
FK510_Sidewall_WEB
ladda ned

NYA DÄCK I LAGER!
Självklart kan vi beställa hem rätt däck för just din bil!
I alla priser ingår montering & balansering